Kava s najboljim poslodavcem: Zadovoljni zaposlenici su kamen temeljac svake uspješne tvrtke

U Rovinju je 11. i 12. travnja održana 7. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji MojPosao. Ovogodišnja konferencija naglasak je stavila na područja leadershipa i razvoja, a bavila se i pitanjem tehnologije i inovacija u sektoru upravljanja ljudskim resursima kao i analizom trendova na polju traženja talenata i umijeća regrutiranja novih kadrova. Nakon jučerašnjeg, uvodnog dana konferencije koji je ponudio iznimna predavanja renomiranih HR stručnjaka, Okrugli stol ‘’Stručnost ne poznaje granice’’ te istovremeno kreativnu i produktivnu Networking radionicu ‘’Što čuješ kada slušaš?’’, konferencija je i danas pružila bogat i raznovrstan program.

Novi trendovi i inovacije

S novim tehnologijama stižu i nove generacije zaposlenika, a s njima i sasvim novi mentalni modeli zbog kojih nekadašnji pristupi učenju i razvoju više ne funkcioniraju, u okviru svog predavanja upozorio je Alan Žepec, vlasnik i CEO tvrtke LQ. Razvoj poduzetničkog duha u organizacijama ostvaruje se uvođenjem inovacija, a ulogu zaposlenika poslodavci mogu osnažiti implementiranjem novih alata, na modernim platformama, istaknula je Krysia Sommers, Head of Innovation Engagement tvrtke Bayer.

Na kavi s najboljim poslodavcem

Okrugli stol ''Na kavi s najboljim poslodavcem'' okupio je predstavnike tvrtki dobitnica nagrade 'Najbolji poslodavac' koji su uz šalicu kave, s moderatoricom Jasnom Rilović iz udruge U4HR, podijelili razmišljanja kako im istraživanja zadovoljstva zaposlenika pomažu pri kreiranju akcijskih planova kompanije.

Zadovoljan zaposlenik direktno i mjerljivo utječe na rast i pozitivne poslovne rezultate firme, istaknula je Ema Gregurek, Human Resources Manager tvrtke Rasco. Pritom nije dovoljno ''raditi samo na onim stvarima koje su dobile najniže ocjene u istraživanju zadovoljstva zaposlenika, jer zbog toga ponekad ne uspijevamo sagledati cijelu sliku'', upozorila je Gregurek.

Provođenje istraživanja zadovoljstva zaposlenika odličan je prvi korak u procesu stvaranja pozitivnije radne okoline, međutim tu ne smijemo stati. ''Važno je na temelju tih rezultata osmišljavati i implementirati akcijske planove koje će razvijati našu organizacijsku kulturu - u čijem središtu se nalaze zadovoljni djelatnici'', nadovezala se Ana Ćuro Rukavina, Head Of Human Resources tvrtke Bornfight. Razmišljanja i stavovi zaposlenika mogu biti od iznimne vrijednosti prilikom uvođenja novih stvari u naše poslovanje - onih za koje nismo sigurni kako će odjeknuti i kakve će rezultati polučiti. ''Zaposlenici žele raditi na razvojnim projektima i razvijati svoje meke vještine – društvene i komunikacijske. Također, plaća nije jedini preduvjet zadovoljstva zaposlenika, ali je među top 3'', smatra Lana Klubičko Runtić, Direktorica ljudskih resursa tvrtke Rimac Automobili.

Čak i one kompanije koje svojim zaposlenicima nude stimulativnu, iznadprosječnu plaću, danas se suočavaju s izazovom odlaska radnika. Stoga je nužno razvijati vlastitu strategiju zadržavanja zaposlenika, ističe Mirta Pađen Lee, People&Culture Manager u IKEA-i: ‘’Naša vizija temelji se na inkluzivnom radnom i rodno ravnopravnom radnom okruženju, s brojnim benefitima kao što su pravo na očinski dopust, team building i slično''.

Ako se osjećate dobro u vašoj radnoj okolini i poslovni rezultati vaše kompanije će biti pozitivni, u zaključku je rekla Nataša Odak, Human Resources Manager u dm-u, napomenuvši kako većina zaposlenika nastoji ostvariti kvalitetnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a najbolji poslodavci će uložiti napor kako bi im to i osigurali.

Po završetku Okruglog stola, nakon kraće pauze, uslijedila su nova korisna predavanja.

O umjetnoj inteligenciji, Y i Z generaciji, nepoželjnim ponašanjima

Hoće li i na koji način umjetna inteligencija promijeniti korporativno upravljanje ljudskim resursima, u okviru svog predavanja zajedno s publikom zapitao se Kai Reinhardt, profesor poslovne administracije, organizacije i HR-a sa HTW sveučilišta u Berlinu.

U svijet blockchain tehnologije – njene primjene i implementacije u poslovnom okruženju uveo nas je Mario Vojvoda, CIO u Tolar HashNETu. S nepoželjnim organizacijskim ponašanjima, u koja spadaju sva namjerna ponašanja koja krše važne organizacijske norme i predstavljaju prijetnju dobrobiti i ugledu kompanije, publiku je upoznala Maša Tonković Grabovac, Docentica Sveučilišta u Zagrebu, i pritom ponudila rješenja za preveniranje takve vrste ponašanja.

Konferencija je zaključena interesantnim predavanjem Christopha Fellingera, Head Of Early Career Programs korporacije Beiersdorf AG, o utjecaju Y i Z generacija na budućnost organizacija.

Konferenciju su podržali partneri Visoko učilište Algebra, Infoart i COTRUGLI Business school, kao i sponzori Adacta i Carlsberg.