Ranko Rajović: Jesmo li spremni za poslove budućnosti?

Autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu održat će predavanje na ovogodišnjoj HR days konferenciji u organizaciji portala MojPosao.

Sve odrasle osobe su najprije bile djeca.
(Ali se malo njih toga sjeća.)

Antoine de Saint-Exupery

Ako na trenutak skinemo zamišljene 'rukavice' u kojima - diplomacije i mira u kući radi – provodimo većinu vremena na poslu, bez problema ćemo si priznati kako su nam te misli nebrojeno puta prohujale kroz glavu dok smo, kao svaki pošteni HR-ovac, gasili 'požare' i mirili zaraćene strane u uredu.

Da, u tim situacijama nemira, sukoba i 'usijanih glava', u kojima stječemo dojam kako ništa što govorimo i predlažemo ne dopire do naših kolega, teško je ne pomisliti „Bože, ovo je kao da radim s djecom!“ ili „ovdje je gore nego u dječjem vrtiću“.

Doista, uloga HR-ovaca nerijetko je veoma slična onoj učitelja, pa čak i roditelja, jer se često nalazimo u poziciji djelitelja pravde koji je zadužen za pronalazak rješenja koje se možda neće svima svidjeti, ali koje će biti razborito, pošteno i svrsishodno.

Kako za zaposlenike na koje se određena odluka odnosi, tako i za cjelokupnu organizaciju.

 

Nezahvalna je to zadaća s kojom se nije uvijek lako nositi, zbog čega nam svaki susret s ljudima koji dijele sličnu sudbinu i razumiju kroz što prolazimo može biti itekako vrijedan i poučan.

I zato, nikako ne propustite predavanje osobe koja jako dobro zna o čemu govorimo – poseban gost na ovogodišnjoj konferenciji je Ranko Rajović, autor NTC programa učenja.

Ovaj specijalist interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih znanosti, čije knjige „IQ djeteta-briga roditelja“, „Razvoj inteligencije kroz igru“ i „Učenje je igra“ su rado čitane ne samo u Hrvatskoj, već i u nizu drugih zemalja, održat će predavanje „Jesu li nam djeca spremna za poslove u budućnosti?“.

Učenje mora biti poput igre

U okviru njega, Rajović će pod svjetla reflektora dovući zanimljiva pitanja poput:

Jeste li znali da od deset najtraženijih zanimanja na svijetu, njih devet nije postojalo prije desetak godina?

A znate li da poslovi koji podrazumijevaju automatiziran način rada uskoro nestaju, kao i da raste broj poslova koji zahtijevaju sposobnost rješavanja problema?

Rajović tvrdi kako djecu za poslove budućnosti najbolje pripremamo ako im je učenje poput igre, zanimljivo i otkrivajuće, a to postižemo tako da ih potičemo na pronalazak kreativnih rješenja i od njih tražimo da misle svojom glavom.

Ako bolje razmislimo, njegovi savjeti nisu primjenjivi samo u svijetu djece, nego svoju upotrebu pronalaze i kod nas nešto malo starijih.

Na koji način? Odgovor na to pitanje doznate ćete u Rovinju, 23. i 24. rujna, na 8. HR Days konferenciji, u organizaciji MojPosao!