Najbolje HR prakse: Kruna kvalitetnog poslovanja organizacija

S nagradom za Najbolje prakse u ljudskim resursima krenuli smo u 2010. jer smo na neki način željeli odati priznanje svim tvrtkama i organizacijama koji su u doba krize predano, timski i planirano radile na poboljšanju uvjeta rada tvrtki i organizacija. Te prve godine prijavilo nam se 12 tvrtki, a većim dijelom to su bile velike i poznate domaće i strane kompanije. Njihovi projekti najvećim dijelom su pokrivali područja razvoja zaposlenika i managementa te nagrađivanje i motivaciju.

Izlaskom iz krize tvrtke sve više kreću ulagati dodatne budžete u područje ljudskih potencijala pa smo u 2015. imali rekord u prijavljenim projektima, čak njih 26 od strane 19 tvrtki. Proširila su se i područja iz kojih su tvrtke prijavljivale projekte pa se, uz već ranije spomenute prakse, pojavljuje i one iz područja  interne komunikacije (organizacijska kultura i klima) te organizacijskog razvoja.

Zaključno s prošlom godinom, kroz ruke ocjenjivačkog žirija nagrade prošlo je više od 120 projekata prijavljenih od strane 60 tvrtki. Kako bismo osigurali nepristranost i transparentnost, 50% skupa žirija čine vanjski članovi, istaknuti pojedinci unutar HR zajednice dok jasnom metodologijom ocjenjivanja postižemo i kvalitetu u davanju povratne informacije svim prijaviteljima.

Temeljem sve boljih ocjena sudionika, Nagrada Najbolje HR prakse zauzima sve važnije mjesto u programu konferencije HR Days. Kako bismo nagradi dali dodatni vjetar u leđa, na konferenciji smo 2018. uveli opciju glasanja publike. Inovacija se pokazala kao prava stvar: više od 200 sudionika pozorno je pratilo prezentacije te su potom, kroz metodologiju prilagođenu mobilnim aplikacijama, dali svoj glas i odlučili o pobjedniku.

Kao voditelj projekta, ponosan sam što HR zajednica u Hrvatskoj raste, što tvrtke prepoznaju važnost HR projekata i ulažu u sve kompleksnije projekte kako bi poboljšale kvalitetu zadovoljstva svojih zaposlenika. Ne zaostajemo za najboljim svjetskim praksama i trendovima, imamo se čime ponositi i to je poruka koju Najbolje HR Prakse uspješno šalju cjelokupnoj poslovnoj zajednici.

Prijava ovogodišnjih projekata kreće početkom studenog na stranici www.hrprakse.hr, stoga Vas pozivam da se i ove godine prijavite, predstavite svoje inovacije i podijelite svoja vrijedna iskustva s kolegama na HR Days konferenciji!

Jurica Šarčević

Voditelj projekta Najbolje HR prakse