HR Days: Od introspekcije prema sagledavanju novih perspektiva

Kada smo 2013. godine odlučili krenuti u organizaciju konferencije koja bi bila posvećena HR zajednici u Hrvatskoj, kriza je ozbiljno tresla hrvatsko tržište rada. Znali smo da neće biti lako u tom trenutku osvijestiti da je briga za zaposlenike prvi korak u stvaranju uspješnog poslovanja, ali u svakodnevnom kontaktu s HR stručnjacima jednako smo tako znali da je to jedini način kako tvrtke mogu prebroditi to teško razdoblje i pripremiti se za oporavak tržišta, koji je neminovno morao doći.

Isprva je konferencija zamišljena kao događanje koje će pružiti priliku i podršku hrvatskim HR-ovcima da o svom, u Hrvatskoj relativno mladom i nedovoljno priznatom, zanimanju mogu razmjenjivati znanja barem s kolegama unutar struke. Htjeli smo im približiti inozemne prakse i znanja kako bi mogli ojačati svoju poziciju unutar tvrtke u kojoj rade, pripremiti ih da samouvjereno preuzmu ulogu ravnopravnog nositelja važnih i konstruktivnih promjena u biznisu.

U prvim godinama veliku smo važnost davali prisutnosti CEO-a na HR Days konferencijama, kako bismo dodatno pobudili njihov interes za ovo zanimanje. Neki od njih već tada su aktivno promicali važnost HR-a unutar kompanija i na taj način pojačali svijest o doprinosu koji njihovi HR Voditelji i kolege čine, uz vrlo uvjerljive pozitivne poslovne rezultate. Hvala im na toj podršci, jer je upravo ona, uz primjere dobrih HR praksa, pomogla osvještavanju važnosti upravljanja ljudskim potencijalima u organizacijama.  

Već prve godine konferencija je izazvala velik interes unutar struke. Iako nam se tih 80-ak uzvanika iz današnje perspektive, kada konferenciju posjećuje više od 400 HR stručnjaka iz Hrvatske i regije, ne čini mnogo, upravo njima ovim putem posebno zahvaljujem jer su zajedno s nama hrabro zakoračili na put afirmacije koji nije bio lak i na čije je rezultate još neko vrijeme trebalo strpljivo čekati.

Temelji koje smo postavili tada, vrijednosti, standard i kvaliteta koje smo tada definirali, podloga su HR Days konferencije i danas, kada uživamo veliko povjerenje zajednice, kada smo prepoznati kao središnje regionalno HR događanje koje posjećuju svi oni koji drže do praćenja inozemnih trendova, nadograđivanja vlastitog znanja, ali i do pružanja podrške kolegama iz struke.

Danas HR struka više nije u povojima, njen glas je ravnopravan ostatku menadžmenta, HR stručnjak je desna ruka voditelja, direktora, predsjednika uprave, a njegov kredibilitet i napori postaju sve značajniji u održavanju lojalnosti zaposlenika, employer brandingu tvrtke i privlačenju novih kandidata. Upravo je ovo posljednje poseban izazov danas, kada sve veći broj djelatnosti osjeća posljedice manjka radne snage zbog čega i konferencija tematski radi zaokret od introspekcije prema sagledavanju novih perspektiva i cjelovite slike poslovanja s HR-om u središnjoj ulozi.

Svake godine sami sebi podižemo ljestvicu kvalitete, pa tako i ove godine pripremamo bogat program koji će vam pružiti priliku da usvojite paletu znanja, kako za poslovnu tako i za primjenu u osobne svrhe. S velikim veseljem iščekujemo vas u Rovinju 11. i 12. travnja 2019. godine. 

 

Gabrijela Peradenić, 

Voditeljica projekta HR Days konferencije